Paragrafen

Paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen

Begraafplaatsen

Kerncijfers  

  • Begraafplaatsen                                 4 ha 
  • Aantal gemeentelijke begraafplaatsen   4 

Beleid  
De gemeente Hulst heeft vier begraafplaatsen. In Hulst zijn dit de Van der Maelstedeweg en Zoutestraat. In Graauw de Dorpsstraat en in Kloosterzande de Hulsterweg. Op de Zoutestraat worden alleen nog bijzettingen uitgevoerd. Op de andere begraafplaatsen wordt wel nog begraven. 

Op het gebied van begraven is de begraafplaats aan de Van Maelstedeweg het meest actief. Hier worden 
de meeste begravingen uitgevoerd. Ook is er veel vraag naar asbestemmingen en is er een groot strooiveld aanwezig. Deze begraafplaats wordt onderhouden op kwaliteitsniveau A. Er is nog voldoende capaciteit tot 2050. 

De begraafplaats aan de Zoutestraat/ Glacisweg wordt momenteel onderhouden op kwaliteitsniveau B. Een gedeelte van de begraafplaats en de daarop aanwezige grafmonumenten heeft de status van rijksmonument. Om deze graven in de toekomst te behouden en hoe om te gaan met de gehele begraafplaats is er een plan voor instandhouding en ontwikkeling van de begraafplaats opgesteld. Hierbij is naast de traditionele functie van de begraafplaats ruimte gemaakt voor  het ontplooien van (nieuwe) activiteiten op de begraafplaats en het introduceren van nieuwe functies o.a. door bijvoorbeeld het houden van rondleidingen, het verzorgen van publicaties, het houden van exposities en het betrekken van scholen. Met de uitvoering van dit plan is in 2019 een start gemaakt en in 2021 wordt het project afgerond. 

De begraafplaats te Graauw wordt onderhouden op kwaliteitsniveau B. Op deze begraafplaats zijn particuliere graven, oorlogsgraven en een verzamelgraf aanwezig. Op het gebied van asbestemmingen is er een urnenmuur en een strooiveld. 

De begraafplaats te Kloosterzande wordt onderhouden op kwaliteitsniveau B. Dit is een kleine begraafplaats waar weinig begravingen plaatsvinden. Er zijn summier kindergraven. Verder zijn er grond- en keldergraven voor volwassenen aanwezig en een verzamelgraf. Op het gebied van asbestemmingen zijn er een kleine urnenmuur en een strooiveld aanwezig. 

Financieel kader  
Er is een meerjarenonderhoudsplan voor het groot onderhoud opgesteld. Hiervoor wordt vanaf 2021 jaarlijkse een bedrag aan de egalisatiereserve groot onderhoud toegevoegd. Daarnaast wordt bij elke uitgifte van een graftermijn een deel van de verplichte onderhoudsbijdrage naar de voorziening gedoteerd. Daarna wordt elk jaar een deel van de voorziening onttrokken voor het algemeen onderhoud. 
Het is de bedoeling de ‘verordening lijkbezorgingsrechten’, of te wel ‘tarieventabel’ in 2021 te vereenvoudigen.  

Knelpunten/risico’s  
Door de afname van het aantal begravingen en de gestage stijging van de onderhoudslasten zal in de toekomst een balans moeten worden gevonden tussen een redelijke kostendekkendheid van de grafrechten en acceptabele tarieven van de grafrechten. 

Ontwikkelingen  
In de afgelopen dertig jaar is het aantal crematies sterk gestegen. Een aanpassing en modernisering van de 
wet lijkt in het verschiet te liggen. Hierbij kunnen mogelijk nieuwe vormen van lijkbezorging worden toegestaan. . Dit betekent dat het mogelijk wordt om de uitvaart anders dan een begrafenis of crematie vorm te geven, b.v. door middel van resomeren. Een andere verandering heeft betrekking op het verkorten van de uitvaarttermijn. Dat is de periode waarin een lichaam na overlijden pas begraven of gecremeerd mag worden. Vanuit het Joodse geloof, en vanuit de Islam gaat het dan vaak om een begrafenis binnen 24 uur na overlijden. Het doel van de aanpassing van de wet is om onder voorwaarden toe te staan dat de uitvaart eerder mag plaatsvinden. 

Deze pagina is gebouwd op 11/22/2021 08:29:02 met de export van 11/22/2021 08:24:18